Badjuf Ina Alblas – Meekhof van Zwembad Ruinen

Ina Alblas – Meekhof: ‘Ik ben verliefd op dit zwembad’

Het buitenzwemseizoen is in volle gang. Dat betekent werk aan de winkel voor de buitenbadjuffen en -meesters in onze regio, die veelal sinds jaar en dag aan ‘hun’ zwembaden verbonden zijn. Acht afleveringen lang zetten wij hen in het zonnetje.  

’s Ochtends is ze nog druk met haar B&B, maar ‘s middags en een deel van de avond is Ina (59) hier te vinden. En zij niet alleen, want haar collega Artie is er al even zo vaak.

“Als kind was ik hier in de zomermaanden ook altijd,” zegt Ina. “Dit zwembad is mijn tweede thuis. ‘Ben je er nou al weer?’, vragen mensen me vaak. Artie en ik kunnen hier bij wijze van spreken onze  caravans wel op het veld zetten, haha!”

Op papier werkt Ina, officieel de beheerster van Zwembad Ruinen, twintig uur, maar dat wordt in het hoogseizoen niet zelden zomaar twee keer zoveel.

“Dat is zeker geen moeten hoor. Ik voel me nou eenmaal verantwoordelijk. Ik wil dat het goed loopt. Als het mooi weer is en kneiter druk, weet ik hoe fijn het is om met meer mensen dan twee aan het bad te staan. Dus ga ik terug.”

Naast toezichthoudster, is Ina voornamelijk actief als zwemonderwijzeres en juf bij de vele andere activiteiten in het water. Zoals bijvoorbeeld het zeemeerminzwemmen, waar beduidend meer bij komt kijken dan wellicht op het eerste gezicht gedacht.

“Voordat kinderen daaraan mee mogen doen, moeten ze eerst hun A- en B-diploma hebben. Anders is het echt gevaarlijk. Je lijf moet wennen aan een andere manier van zwemmen,” waarschuwt ze.

Ook buiten de poorten van het bad, blijft Ina met het zwembad bezig. Door haar enthousiasme heeft ze al heel wat mensen in het dorp aan het sporten en zwemmen gekregen. Ze ontving er uit handen van de wethouder van Gemeente De Wolden zelfs een prijs voor.

“Ik ben in Ruinen heel lang gym- en dansjuf geweest. Daardoor ken ik heel veel mensen. Kom ik iemand tegen, vraag ik diegene bijvoorbeeld om een keer te komen zwemmen of mee te doen met aquarobics. Velen hebben nu een abonnement.”

Voor een beetje gekkigheid is de goedlachse Ina eveneens te porren. Zo weet de plaatselijke Brandweer haar elk jaar opnieuw te vinden, om gezamenlijk een dag vol watervertier voor de kinderen te organiseren. Het tekent de betrokkenheid van de gemeenschap bij dit zwembad, aldus Ina.

“Eerder was dit bad van de gemeente. Toen het in 2011 dreigde te sluiten, stond heel het dorp op zijn kop om het te redden.”

Dat is gelukt. En hoe. Dankzij de vele donateurs, abonnementhouders en vooral niet te vergeten de enorme groep vrijwilligers.

“Het heeft er nog nooit zo mooi uitgezien! We hebben maar liefst 145 vaste vrijwilligers. Er zijn allemaal groepsapps, zoals voor de klussen en de tuin. De Ruiners ‘dragen’ dit zwembad.”

De gezelligheid en de gemoedelijkheid zijn hier haast tastbaar. Maar niet alleen dat. Ook het water in de baden voelt opvallend warm aan.  

“Het water is hier tussen de 27 en de 30 °C. Energie slurpend? Nee hoor, we hebben een warmtepomp en zonnepanelen. En we hebben een wellness bad, waar de kinderen niet mogen komen. Die hebben de rest van het zwembad. Zwemmers uit de hele omgeving komen speciaal voor het wellness bad naar ons.”

Of zouden ze komen voor de muziek van ‘DJ’ Ina, tijdens haar aquarobics les?  “Haha! Ja, ‘Ina is van de muziek’, zeggen ze dan. Meestal een beetje uit de jaren ‘70 en ‘80, maar ik houd ook van Hollandse hits.”

Het is voor de vaste gasten en het personeel haast niet voor te stellen dat deze vrouw ooit stopt. Laat staan voor Ina zelf.

“Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik gewoon door. Zeker nog vijf jaar. Ik kan nog niet zonder. Ik zeg weleens dat ik niet kán stoppen. Ik ben verliefd op dit zwembad.”