Zangeres Charly Haze

Meppelse zangeres Charlot Henzen vindt closure in haar muziek

In haar puberjaren was ze frontvrouw van de band I Kissed Charles. Charlot Henzen (29) koos uiteindelijk voor een carrière elders in de muziekindustrie. Maar een verkeersongeluk veranderde alles. Na jaren maakt ze onder de artiestennaam Charly Haze nu weer zélf muziek.  

Meppel / Londen – Charlot: “We waren heel jong en er werd veel van ons gevraagd. Soms speelden we met I Kissed Charles wel tien shows in twaalf dagen. Twee keer stonden bij DWDD en meerdere keren bij 3FM.”

Een EP, debuutalbum en twee platenmaatschappijen later was de koek op. “Ik was het gezicht van de band en schreef de nummers. Maar een voor een raakten we in verschillende levensfases en vertrokken uit Meppel.”

I Kissed Charlesviel uiteen. Na haar opleiding International Music Management stortte Charlot zich op haar nieuwe job. “Bij een platenmaatschappij/muziekuitgeverij. Ik koppelde muziek aan TV series, films en commercials. Ik reisde veel en bezocht vrijwel elke avond een optreden.” Tot ze in april 2017 een ernstig auto-ongeluk kreeg.

Blokkade in de hersenen

“Na een maand ben ik weer volledig aan het werk gegaan. Totdat ik in juni op een borrel stond op het Reclamefestival van Cannes. Iemand sprak me aan. Ik had geen idee wie het was. Bleek dat ik die persoon de dag ervoor had ontmoet.”

Charlot moest erkennen dat fulltime werken niet langer ging. “Ik was overgevoelig voor geluid, constant overprikkeld, doodmoe en daarbij was mijn korte termijn geheugen heel slecht.”

Er wachtte haar een lang en moeizaam hersteltraject. “Vooral de zoektocht naar de juiste hulp en diagnose vond ik zwaar. Ik moest alles zelf uitvogelen. Volgens de huisarts had ik een burn-out, maar daar herkende ik me totaal niet in.”

Twee jaar lang probeerde ze zo ongeveer elke therapie uit. Álles om weer beter te worden. De laatste, een specifieke behandeling in Utah, VS, hielp haar er weer bovenop.

“Daar zijn ze gespecialiseerd in mild-traumatische hersenaandoeningen als gevolg van een whiplash,” vertelt ze openhartig vanuit haar appartement in Londen. “Door een gepersonaliseerd en intensief trainingsprogramma werd de doorbloeding in mijn hersenen geheractiveerd. Op de eerste en de laatste dag van de behandelweek maakten ze functionele MRI-scans van mijn hersenen, terwijl ik allerlei cognitieve testjes moest doen. De blokkades bleken verdwenen en de aangetaste gebiedjes beter.”

Ondanks blijvend letsel aan nek en rug verhuisde Charlot een maand later al naar Londen, voor haar nieuwe baan bij Kartel Music Group. Het tekent de vechtlust van de Meppelse, die liever in mogelijkheden denkt.

“Ik had heel lang de tijd gehad om na te denken en vroeg me af wie ik eigenlijk was zónder ‘jobtitle’. En hoe ik mijn leven zou willen inrichten wanneer ik de controle weer terug had. In Nederland is het in deze sector vaak het een of het ander; je bent óf zelf muzikant óf je werkt in de muziekindustrie. Ik wil het allebei! Alleen dan voel ik me compleet. Voor een frisse start móest ik daarom een tijdje weg uit Nederland.”

Heerlijke lockdown en wijze lessen

Een gouden beslissing die uitmondde in een flinke hoeveelheid gloednieuw muzikaal werk. Onder de artiestennaam Charly Haze – “iemand noemde me per ongeluk zo” – had Charlot na jaren afwezigheid als artiest vorig voorjaar net haar eerste single Tanlines gelanceerd, toen wereldwijd de Corona-crisis uitbrak.

Uit angst voor een lockdown reisde ze terug naar Nederland, naar haar ouders in Meppel. Voor een verblijf van een paar weken, was de bedoeling. Het werden vijf maanden, die Charlot ervoer als een heerlijke periode.   

“Ik genoot van de rust! Ik deed boodschappen voor mijn twee oma’s en maakte muziek, op zolder. Daar stonden nog allerlei instrumenten. Ik had nog nooit zoveel tijd! In mijn herstelperiode had ik die ook gehad, maar toen kon ik door mijn gezondheid niets beginnen. Nú wel!”

De vrije uren resulteerden in een reeks elektronische popliedjes vol “jaren 80-invloeden, met een vleugje nostalgie en melancholie,” zoals de zangeres, die zichzelf “een sucker voor catchy pop” noemt, haar muziek omschrijft.

Maar de aankomende EP is meer dan een verzameling catchy songs. Het schrijfproces werkt voor Charlot haast therapeutisch.

“Het ongeluk is een keiharde reset geweest. Ik heb erdoor geleerd wat ertoe doet en wat niet. In de nummers op de EP komen alle fases van mijn herstelproces voorbij. Deze EP is voor mij closure. Ik ruim er als het ware mee op.”

Nummer voor nummer brengt ze haar werk momenteel naar buiten. Voorlopig nog online, maar wél met videoclips. Charlot nam ze eigenhandig op, veelal op zolder in Meppel. In één van de clips treedt zelfs haar oma op!

De Meppelse lijkt gelukkiger dan ooit. Maar het feest is pas écht compleet wanneer ze de bühne weer op mag.   

“Ja! Weer optreden! In een glitterpakje op een podium rondrennen!”

Charly Haze is te beluisteren op Spotify