Kinderboekenschrijfster Gertrud Jetten

Kinderboeken als middel om paarden een beter leven te geven

Schrijfster Gertrud Jetten geeft paarden létterlijk een stem

Help, waar is mijn pony? heet het nieuwste boek van schrijfster Gertrud Jetten, die onder haar jonge lezers vooral bekendheid verwierf door de series Droompaarden en Manege de Zonnehoeve. Stuk voor stuk zeer tot de verbeelding sprekende paardenverhalen, met veel humor geschreven en bovendien prachtig geïllustreerd. Maar ze bevatten wel degelijk een serieuze boodschap. Want jong gelezen hoe het anders kan is hopelijk oud gedaan!

“Ik was een echt paardenmeisje.” Gertrud (56), opgegroeid in Noord-Limburg en tegenwoordig woonachtig in het Brabantse Hilvarenbeek, herinnert zich nog goed dat ze regelmatig op het paard van de buurman mocht. “Als hij zijn paard ging halen uit het weiland een kilometer verderop, floot hij altijd even. Dan rende ik naar beneden en reed naar huis, zonder zadel en zonder cap, gewoon op een halster.”

Als tiener werkte ze op een stoeterij met Arabieren, maar raakte, vooral door de boeken van de Duitse schrijfster Ursula Bruns, steeds meer gefascineerd door IJslandse paarden. Op diverse plekken deed ze ervaring op met de dieren, tot ze op een bedrijf in de buurt van Tilburg de isabel kleurige IJslandse merrie Gydja ontmoette.

“In het begin was ik alleen maar passagier,” lacht Gertrud, die altijd al viel voor meer uitgesproken paarden. “Gydja was een plaatje om te zien, maar drammerig en hypergevoelig. Ze vond alles eng en was niet geschikt voor de lessen.”

De schrijfster met de vrolijke bos krullen viel uiteindelijk toch voor de merrie en kocht haar over van de eigenaar. “Ik heb haar bijna twintig jaar gehad. Ik werd altijd blij wanneer ik haar zag.” Ze wijst naar de foto van Gydja in de boekenkast.

In diezelfde kast prijken verschillende boeken van Gertrud’s hand. Verderop staat in een vitrine zelfs de complete Droompaarden serie uitgestald, waaronder natúúrlijk ook een boek over een IJslander, met de titel Een vriend voor het leven.

Boeken als middel voor verandering

Voordat Gertrud 12 jaar geleden begon met het schrijven van kinderboeken, schreef ze voornamelijk informatieve artikelen en boeken over paarden en deed daarnaast veel vertaalwerk. Gaandeweg kwam ze zo steeds meer te weten over allerlei fysieke problemen bij paarden.

Hoewel naar eigen zeggen “verslaafd” aan paardrijden, kreeg ze door die kennis steeds meer last van gewetensnood.

Gertrud: “Of een zadel nou goed past of niet, ik raakte er steeds meer overtuigd dat een paard last heeft van een zadel en een ruiter. Paarden zijn nou eenmaal niet gemaakt om op te rijden. Gydja was niet heel handig gebouwd. Achteraf gezien weet ik vrij zeker dat ze rugpijn gehad heeft bij het rijden.  Maar ze kwam toch altijd meteen naar me toe. Toen was dat voor mij een teken dat het wel meeviel. Nu vind ik het heel dubbel…”

Ze zwijgt even, zegt dan: “Ik deed eens een dagcursus bij een paardenfysio. Hij vroeg ons op een gegeven moment hoe het kwam dat paarden vaak zoveel mankeren. “Omdat jullie erop willen rijden,” was zijn antwoord. Dat heeft me erg aan het denken gezet.”

Toch gaan de kinderboeken van Gertrud voor een belangrijk deel wel degelijk over paardrijden. Het voornaamste doel van Emma, het hoofdpersonage in de serie Droompaarden, is nota bene om steeds beter te leren rijden, om dat uiteindelijk op haar explosieve lievelingspony Espresso te kunnen doen. 

“Ik moet ergens aansluiten met mijn boeken. Je kunt niet alles in één keer veranderen,” legt ze uit. “En als kinderen plezier hebben, zonder geruk en gepluk, ben ik niet tegen rijden.”

Datzelfde geldt wat Gertrud betreft voor het gebruik van hoefijzers en een bit. “In sommige gevallen kan ik me voorstellen dat ijzers nodig zijn, voor therapeutische doeleinden. Maar al die dingen worden toegepast, omdat wíj paarden dan beter kunnen gebruiken. Ik vind niet dat je vandaag de dag geen keuze meer hebt om het anders te doen. De excuses van veel eigenaren zijn vaak erg intrigerend.”

Met haar boeken probeert de schrijfster bij te dragen aan een beter leven voor paarden. Want vroeg geleerd is later wellicht anders gedaan!

In haar verhalen is zodoende veel aandacht voor paardenwelzijn. Kernwaarden als bewegingsvrijheid en sociaal contact komen voortdurend terug. De ene keer overduidelijk, de andere keer wat meer tussen de regels door.

De pony’s op Manege de Zonnehoeve leven bijvoorbeeld in een prachtig paddock paradise. Tussendoor ziet eigenaresse Carolien er streng op toe dat haar dieren door iedereen eerlijk worden behandeld.

“In het boek Pony van goud wordt pony Goldy op een bepaald moment gereden met een slofteugel. Eigenaresse Carolien ontploft dan bijna,” vertelt Gertrud.

Heel treffend is het verhaal over Lottie in het boek Help, ik ben een pony. Daarin verandert Lottie door het eten van een paardensnoepje plotsklaps zélf in een pony.

“Lottie ervaart dan hoe het is om een pony te zijn, om opgesloten te zijn in een box en gereden te worden. Het meisje is van mening dat zij voor haar eigen pony Salsa de perfecte eigenaar en ruiter is, maar Salsa vertelt haar ronduit dat dat niet zo is.”

Zoeken naar een gelijkwaardige relatie

Langzaam maar zeker ging het idee om zelf nog op een paard te kruipen Gertrud steeds meer tegen staan.

“Ik wilde heel graag een gelijkwaardiger relatie. Jaren lang heb ik het best moeilijk gehad met de vraag hoe ik me moest opstellen tegenover mijn paarden. Vroeger dacht ik tijdens het rijden wel eens dat ik één was met mijn paard, dat we allebei hetzelfde wilden. Maar als ik daar nu aan terug denk, vind ik het bijna gênant. Want eigenlijk gaf mijn paard zich op zo’n moment helemaal over. Rijden is in mijn ogen per definitie een ongelijkwaardige relatie.”

Daar bovenop kwamen Gertrud’s eigen fysieke beperkingen, als gevolg van ernstige bekkeninstabiliteit. Toen zelfs mennen geen optie meer was, was de keuze om te stoppen met rijden snel gemaakt. Tegenwoordig wandelt Gertrud met haar paard. Zij aan zij leggen Gertrud en haar huidige IJslandse merrie Flikka heel wat kilometers af en ontdekken ze de wereld.

“Ik heb nu een heel ander contact, een heel andere verhouding. Wandelen is voor mij niet een paard aan een strak touw houden. Flikka kan onderweg alles bekijken. Ze kan af en toe eten, zich krabben en zelfs rollen als ze dat wil,” aldus Gertrud. “Toch realiseer ik me heel goed dat ik nog steeds – letterlijk – de touwtjes in handen houd. Ik bepaal immers waar we naar toe gaan, hoe lang we wegblijven, hoe vaak ze mag eten, hoe ze leeft etcetera.”

Door alle vrijheid ontpopte Flikka zich tot een behoorlijk extraverte tante, die overal nieuwsgierig op af loopt.

“Het liefst wil ze alles onderzoeken en elke oprit op. Ik stimuleer haar ook om dingen te ontdekken, zoals laatst een geparkeerde motorfiets. Maar toen ze in de handrem begon te bijten, heb ik haar maar snel meegenomen. Alleen de reacties onderweg zijn soms vervelend. Ik hoor zo vaak: ‘Hé, je moet erop gaan zitten!’. Maar als je daarover nadenkt; eigenlijk zou het andersom moeten zijn!”

Hoewel de prachtige kleine merrie zadelmak is, geeft Flikka zelf heel duidelijk te kennen geen plezier te ervaren in rijden. Een ruiter komt er dan ook niet voor Flikka. “Geen sprake van! Waarom? En al is ze maar 1,27 meter; ik zou er niet eens op dúrven!”, roept Gertrud met een grote glimlach.

De formule van de serie Droompaarden, waarbij Emma middels een paardenbeeldje in een andere wereld terecht komt, is volgens de schrijfster nu wel uitgeput. Die serie heeft Gertud intussen afgerond. Voor Manege de Zonnehoeve ligt dat anders. Daarin is meer ruimte voor andere thema’s, zoals pesten.

Voorlopig is Gertrud dus nog lang niet uitgeschreven. Al was het maar omdat er nog genoeg te winnen en te verbeteren valt in paardenland.

“Dat is mijn drive,” besluit ze.