One Eye – Epke & politieruiter Douwe

Douwe: “Epke’s vaste ruiter werd wegens familieomstandigheden tijdelijk overgeplaatst van de beredenen in Boxtel naar Groningen. Zij mocht haar vaste paard meenemen. Zo is Epke hier terecht gekomen, nu ruim een jaar geleden.

Op een gegeven moment kreeg hij een ontsteking aan zijn rechteroog. Dat bleek een schimmel te zijn. Elk paard kan zoiets krijgen. Het was domme pech.

Bij de bereden politie hebben we veel aandacht voor dierenwelzijn en werken we nauw samen met dierenartsen. Die verwezen hem door naar de kliniek in Wolvega, in eerste instantie met de bedoeling om zijn oog te behouden. Maar Epke ging steeds verder achteruit. Hij had duidelijk veel pijn.

We stonden toen voor de keuze; óf hem in laten slapen óf zijn oog laten verwijderen – wat een gok was, want bij een ouder paard is het maar de vraag of het dat zal accepteren. Maar de dag erna leefde hij direct al op!

Tijdens zijn re-integratie zijn we alles uit de politiepaardenopleiding opnieuw met hem gaan doen. Door die succeservaringen kreeg hij het vertrouwen terug.

Epke is een heel erg naar buiten gericht paard dat plezier heeft in zijn werk. In het politiewerk merk ik totaal geen verschil aan hem vergeleken met toen hij nog twee ogen had. Hij is het meest in zijn element bij evenementen met veel mensen om hem heen, zoals een horecanacht. Hij houdt van de aandacht die hij dan krijgt. Minder prettig vindt hij rookpotten. Maar dat was ook al zo voor de operatie. Uiteindelijk werkt alles met vertrouwen. Als dat er niet is, wordt het niets.

Eigenlijk is Epke best wel een boef. In de bak kan hij behoorlijk ouwehoeren. Dan moet je hem echt aan het werk zetten. Anders neemt hij een loopje met je en trekt hij zijn eigen plan. Hij is heel eigengereid. Maar het politiewerk doet hij graag! Met gemak en ontspanning. Het is prachtig mooi wanneer je een actie doet met je paard en je voelt dat hij het voor jou doet; dat je het sámen doet.

Zielig is Epke absoluut niet! Hij is qua gedrag en karakter weer helemaal de oude. Als hij had ingeboet aan vertrouwen, was hij geen politiepaard meer geweest.”