Sportret: assistent-scheidsrechter Kevin Bodde

Assistent-scheidsrechter Kevin Bodde droomt van een internationale wedstrijd

‘Accepteer iedereen zoals-ie is’

Volledige naam: Kevin Bodde. Mijn ouders hadden wel een naam voor een meisje bedacht, maar  niet voor een jongen. Tot ze een film keken; van Kevin Costner.

Roepnaam: Kevin. Thuis word ik ‘het slikbekje’ genoemd, omdat ik álles lust.

Geboortedatum en -plaats: 1 februari 1992, in Assen. Ik kom uit een voetbalgezin. Op mijn vijfde werd ik lid van de Asser Boys. Het ging en gaat bij mijn ouders altijd over de club. Mijn broertje Marvin voetbalt in het eerste. Maar ik ben een stuk beter als scheidsrechter dan ik was als speler.

Woonplaats: Zwolle, in de wijk Stadshagen. Door mijn werk als wijkagent in Meppel weet ik natuurlijk veel dingen over sommige inwoners van Meppel die niet zo positief zijn. Die mensen kom ik in Zwolle niet snel tegen. Dat is prettig.  

Burgerlijke staat: Verloofd, met Thijs. In 2017 heeft hij me ten huwelijk gevraagd, in New York, Central Park, tijdens een fietstocht. Ik had een kapotte versnelling, moest heel zwaar trappen en wilde het terras op. Maar Thijs wilde per se nog naar een bepaald bruggetje.. Door het overlijden van mijn oma moesten we de trouwerij verplaatsen. En toen kwam Corona. Een nieuwe datum hebben we nog niet. Want we willen het wel groot kunnen vieren.     

Lengte: 1.81 meter.

Gewicht: 80 kilogram. Om in conditie te blijven, loop ik voornamelijk hard en ik doe wat fitness. Normaal train ik met anderen, bij de Scheidsrechtersvereniging. Maar nu loop ik heel saai alleen.  

Opleiding: MBO Juridisch Medewerker en daarna de Politieacademie.

Beroep: Ik werk 32 uur als wijkagent. Tijdelijk in Diever, maar feitelijk in Meppel. Een superleuk en heel divers bureau om voor te werken. Mijn geaardheid maakt er niets uit. Ook niet in mijn werk als assistent-scheidsrechter trouwens. Daar ben ik zo’n 14 uur per week mee bezig. Hoewel ik vanuit de KNVB betaald krijg, zie ik het zelf als hobby. Ik vind het geweldig om te doen! Toen ik nog alleen in de Keukendivisie floot, had ik standaard op vrijdagavond een wedstrijd. Nu in de Eredivisie ook op de zaterdag en zondag. Ons privéleven gaat daardoor behoorlijk op de hobbel. Maar Thijs steunt me door dik en dun. En gelukkig heb ik hele lieve collega’s.

Favoriete muziek: Heel breed. Op weg naar een wedstrijd vind ik het lekker om op Spotify naar de Voetbal Warming Up-playlist te luisteren. Maar ik heb het niet nodig om mezelf te motiveren.  

Favoriete film: Politiefilms in het algemeen. En de serie New Amsterdam op Netflix, over een ziekenhuis waar iedereen welkom is, of je het nu kunt betalen of niet.

Favoriete tv-programma: Sport. En ik kijk graag Op 1. Of Jinek. VI niet. Die kunnen zo denigrerend over iemand praten.. Dan is je mening al bepaald. Mijn beleving van het voetbal is heel anders.

Favoriete vakantieland: Spanje, Valencia. Favoriet om de mensen, de gastvrijheid, de warmte, het lekkere eten en de mooie gebouwen.  

Belangrijkste les van mijn ouders: Accepteer iedereen zoals-ie is en behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Vooral van mijn oma, de moeder van mijn vader, heb ik geleerd dat niks te gek is zolang je maar op je eigen benen blijft staan. “Je bent pas echt een prof als je jezelf kunt blijven,” zei ze toen ik assistent-scheidsrechter werd.

Beste eigenschap: Mijn zorgzaamheid. Ik wil graag iedereen helpen.

Slechtste eigenschap: Dat is tevens mijn valkuil. Ik kan slecht nee zeggen en loslaten, wil alles wel aanpakken.

Je kunt me wakker maken voor: Eigenlijk niet. Dan heb je overdag een slechte aan mij. Of het huis moet in brand staan.  

Beste beslissing ooit: In 2013 was ik politieagent in opleiding in Coevorden toen een vriend belde of ik zin had om mee te gaan naar een examenexpositie van bloemsierkunstenaars bij de Groene Welle in Zwolle. Door noodweer was ik bijna niet gegaan, maar daar ontmoette ik Thijs!

Hobby: Ik wandel graag. Langs de IJssel bijvoorbeeld. Heerlijk. Weinig geluid en weinig mensen.

Spijt van: Spijt.. Ik ben meer opgevoed met negen keer vallen en tien keer opstaan.

Hekel aan: Olijven. Ik lust alles, maar als die voor me staan; gadverdamme! En aan mensen die zichzelf de hemel in prijzen.

Levensmotto:  Op een toilettegel bij mijn opa en oma stond: ‘Herinner je gisteren, droom van morgen en geniet van vandaag.’

Laatste keer gehuild: Toen ik te horen kreeg dat ik mijn debuut mocht maken als assistent scheidsrechter in de Eredivisie. Tranen van trots.

Bang voor: Muizen! In Zwolle woonden we eerst in het centrum. Met enige regelmaat hadden we daar een muis in huis. Vreselijk! 

Mooiste persoonlijke sportmoment: Mijn debuutwedstrijd in de Eredivisie, Heracles Almelo-FC Utrecht, op 1 november 2020. Ik was enorm zenuwachtig, maar het ging super.

Favoriete maaltijd: Hutspot. Zoals mijn moeder of oma het maakte.

Favoriete drankje: In het weekend of thuis na een wedstrijd een droge witte wijn of een donker speciaalbiertje.  

Ambitie: Een internationale wedstrijd. Die worden gefloten door vaste teams, bestaande uit een scheidsrechter en de door hem gekozen assistenten. Natuurlijk moet je daarvoor goed zijn, maar je moet ook een beetje de gunfactor hebben.   

Ik zou graag eens lunchen met: Ik kom graag bij ’t Plein in Meppel. Weer lekker gezellig onder de mensen zijn met vrienden.