Wielrenner en oud-shorttracker Mark Prinsen

‘Maak er wat van!’

‘Je kunt beter mét iemand praten dan óver iemand’

Volledige naam: Mark Koop Prinsen. Koop is een naam die veel voorkomt in onze familie.

Roepnaam: Mark.

Geboortedatum en -plaats: 12 mei 1994, in het ziekenhuis van Meppel.

Woonplaats: Heerenveen. Ik ben opgegroeid in Wanneperveen. Op mijn 15de ging ik in Heerenveen in een gastgezin wonen, vanwege mijn sport, toen nog shorttrack. Ik ben in Heerenveen blijven hangen en woon nu in een soort studentenhuis, met vier andere sporters.

Burgerlijke staat: Beschikbaar. Ik heb geen haast.

Lengte: 1.81 meter. Hier in Nederland hoef je niet te klimmen. Dan is iets groter en zwaarder zijn, dus meer kracht hebben, een voordeel.

Gewicht: Ik denk 80 kilogram. Ik ben er totaal niet mee bezig. Mijn weegschaal staat al een half jaar zonder batterij. Ik eet gezond en beweeg zat. Ik heb wel een vermogensmeter op de fiets, die meet hoe hard ik trap en hoeveel weerstand er is. Op die manier monitor ik mezelf. Een vast trainingsschema heb ik niet. Ik doe veel op gevoel en probeer vooral effectief te trainen. In het wielrennen heerst een beetje een cultuur van uren maken. Maar je wordt beter in wat je traint. Als het dan hard gaat in de koers, krijg je het zwaar.

Opleiding: Werktuigbouwkunde aan NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Beroep: Reliability engineer bij het testcenter van Accell. Mijn taak is om fietsen van verschillende merken en typen zo veilig en betrouwbaar mogelijk te maken. Ik houd me bezig met testprogramma’s voor de verschillende onderdelen. Wij rijden trouwens met ons team, Cycling Team Fryslan, op een 14 Carbon, een Fries merk. Ik was ook betrokken bij het ontwerp van die fiets.

Favoriete muziek: Mijn playlist gaat van reggae tot metal. Metallica doet het altijd goed. Ik houd van passie en emotie in muziek.

Favoriete film: Inglorious Basterds. Een oorlogsfilm van Quentin Tarantino. Het verhaal is niet helemaal historisch verantwoord, maar het zit zo slim in elkaar. De shots, de montage, de muziek; een kunstwerk.

Favoriete tv-programma: Ik kijk nooit tv. Hooguit wielrennen.

Favoriete vakantieland: Spanje! Lekker weer, prachtige omgeving, goed asfalt. Een fietsparadijs. Ik mag er ook graag kitesurfen.

Belangrijkste les van mijn ouders: Maak je eigen keuzes en laat je niet onder druk zetten door anderen. En als je iets wilt, ervoor gaan. Mijn ouders hebben altijd achter me gestaan en reden me overal heen. Als ik maar mijn best deed.

Beste eigenschap: Ik ben eerlijk. Je kunt beter mét iemand praten dan óver iemand.

Slechtste eigenschap: Soms moet je iets twee keer tegen me zeggen, anders vergeet ik het. Eén keer ben ik mijn paspoort vergeten. Toen is mijn zusje zo lief geweest om het midden in de nacht naar Schiphol te brengen.

Je kunt me wakker maken voor: Natuurijs. En een hoorntje met een bolletje. Maar geen citroen.

Beste beslissing ooit: Stoppen met shorttrack in 2018. Alhoewel een beetje met een kater. Ik had al die jaren getraind, had er vertrouwen in, het gevoel dat ik écht goed was. Maar ik werd toch niet geselecteerd voor de Spelen. Door te stoppen gaf ik een hoop op. Ik ging met het Nationale Team de hele wereld over. Maar ik heb er veel vrijheid bij gekregen en heb in het wielrennen een hoop nieuwe mensen leren kennen. En door het shorttrack heb ik veel ervaring in het tactische spel tijdens de koers. Ik kan goed positie kiezen.

Hobby: Kitesurfen. Ik heb een GoPro, waarmee ik foto’s maak.

Spijt van: Ik ben weleens onredelijk boos geweest op mijn moeder. Dat was niet nodig.

Hekel aan: Regen op de fiets. Dat is vies en koud en veel werk om daarna alles weer schoon te maken.

Levensmotto: Maak zoveel mogelijk plezier zonder anderen te belemmeren hetzelfde te doen.Afgelopen zomer overleed Lara van Ruijven. Een paar weken daarvoor sprak ik haar nog. Ze was altijd zó lief en geïnteresseerd.. [stil, in tranen]. Sorry hoor.. Ik kan soms heel blij zijn. Dan denk ik: Wat is het gaaf dat ik leef en een lichaam heb dat precies doet wat ik wil.. Maak er wat van!

Laatste keer gehuild: Net dus.

Bang voor: Laatst met die storm ben ik gaan kitesurfen. Toen was ik wel even nerveus. Maar als je eenmaal op het water staat, valt het mee. Op de fiets ben ik nooit bang. Ik heb wel een goede tandartsverzekering afgesloten. Je kunt raar vallen.

Mooiste persoonlijke sportmoment: Mijn eerste overwinning in Roden, vorige zomer, tijdens de clubcompetitie. Het was een hele snelle koers. We waren met drie man vooruit in een kopgroep, met steeds een kleine voorsprong op het peloton. Ik had alles onder controle en won uiteindelijk de sprint.

Favoriete maaltijd: Gebakken aardappelen met broccoli en kip.

Favoriete drankje: Water.

Ambitie: Ik ben nu elite bij Cycling Team Fryslan. Dat is een niveau onder prof. Als ik de kans krijg, ga ik daarvoor. Ik ben ervan overtuigd dat ik het niveau heb. Maar ik wil vooral plezier blijven houden in de sport. Ik denk dat als je geen zin meer hebt, dat een signaal is van het lichaam dat het genoeg is geweest. Ik zou graag eens lunchen met: Sjinkie Knegt. Die heeft me altijd heel erg geïnspireerd.